Ydinvoimaa ja politiikkaa

16. maaliskuuta 2011 - 18.13

Piipahdin tänään Ydinonnettomuuksien hallinta -kurssin luennolla kuuntelemassa, mitä kaikkea Japanissa on tähän mennessä tapahtunut. Ja onhan siellä tapahtunut. Monta ydinvoimalaa on kestänyt sellaista järistystä, jota ne ei suunniteltu kestämään. Jos vesivahingot olisivat jääneet väliin, ei tällä hetkellä kukaan jaksaisi seurata Japanin kuulumisia. Nyt kuullaan vielä useita kuukausia, kun uraania ja kumppaneita jäähdytellään.

Mutta asiaan. En ymmärrä ydinvoiman vastustajia. En pysty hahmottamaan miksi sitä ydinvoimaa pitää vastustaa? Jos maailmalla ei olisi ollut ydinvoiman vastustusbuumia Tshernobylin "onnettomuuden" jälkeen, olisi Japanissakin mahdollisesti ajettu vanhoja voimaloita alas ja puskettu uusia tilalle. Uudet voimalat ovat monin verroin vanhoja turvallisempia. Luonnollisesti myös vanhoja voimaloita on päivitetty. Tosin Japanissa tämä nyt oli valitettavasti jätetty vähän vähemmälle. Tukemalla ydinvoimaa varmistaa sen, että voimalat ovat koko ajan ajantasalla (eikä niinkuin Ruotsissa...).

Japanissa murtui myös pato ja tästä seurannut vedenpaisumus vei mukanaan ihmisten henkiä. Miksei eduskuntatalon edessä ollut mielenosoitusta vesivoimaa vastaan? Isojen patojen hajoamiset voivat tuhota isojakin kaupunkeja.

Vihreät ovat selkeästi puolue, joka vastustaa ydinvoimaa. Perjantain tapahtuma varmaan sataa heidän äänilaariinsa jonkun verran. Itselle tämä on kuitenkin kynnyskysymys, etten vihreitä voi äänestää tämän periaatteellisen eron takia. Enkä muuta kantaani, vaikka Loviisassa kosahtaisi.

Minä haluan nähdä, että ihmiskunta valloittaa Marsin ja se on varmaa, että sinne ei vesivoimalla tai biojätteellä mennä. On myös aika varmaa, että teknologia, jolla päästään valoa nopeammin, vaatii jonkin sortin ydinvoimaa.

Sanon KYLLÄ ydinvoimalle, piste.

Lisää uusi kommentti