Käyttövalmis Windows vs. käyttövalmis Ubuntu + vähän muuta lässytystä

Millainen on käyttövalmis PC Microsoftin mukaan? No, käyttiksenä tietysti lyödään Windows 7. Kustantaa 150-300€, riippuen versiosta. Pelkällä käyttiksellä ei tee yhtään mitään. Tarvitaan toimisto-ohjelmat ja MS-maailmassa ne tulee tietysti olla MS-tuotteita, joten hommataan päälle Microsoft Office 2010 (100-600€). Ja jotta koneella voisi sitten jotain töitä tehdä, tarvitaan jonkinlainen koodausympäristö. MS-maailmassa se on luonnollisesti Visual Studio (900-13000€). Hinnat kaikki Verkkokauppa.comista napattu tänään. Mukaan ei ole laskettu päivitysversioita. Tästä puuttuu vielä kuvankäsittelyohjelmat sun muut kumppanit. Eli rahaa palaa ja asennuksissa menee aika useita tunteja.

Entäpä sitten sama Linuxilla? Käyttöjärjestelmän asennus vie puolisen tuntia ja mukana on suoraan toimisto-ohjelmat ja kuvankäsittelyt. Ohjelmointityökalut tulevat sekaan muutamalla klikkauksella ja kokonaisuuden hinta on tasan 0€.

No, todellisuudessa kukaan ei maksa Microsoftin tuotteista tuollaisia hintoja. Käyttis tulee koneen mukana muutamalla kympillä, Officen saa jostain tarjouksesta ja ohjelmointityökaluja jaetaan vähän niin ja näin. Hintaa kertyy kuitenkin aina jonkin verran, jos ei nyt 15000 euroa kuitenkaan.

Lopulta päästään sitten siihen, että voidaan ruveta kehittämään softaa Nokian tulevaan Windows-puhelimeen. Ai niin... Se kehittäminenhän maksaa. Jo pelkkä kehittäjäjäsenyys maksaa $99 vuodessa.

Sovelluksissa ei sitten saa olla avoimen lähdekoodin palikoita mukana. Eli käytännössä monet Nokian softat täytyy koodata tyhjästä uudestaan, koska nykyisiä ohjelmia ei saa siirtää WP7 egosysteemiin. Softaahan ikkunaluuriin saa vain ja ainostaan MS:n kaupasta. Mistään muualta ei ohjelmia voi ladata virallisesti. Nokia ei ole ennen tällaisia rajoituksia joutunut käyttämään.

Luonnollisesti työkalut ja tekniikat ovat huomattavasti rajoittuneemmat kuin mitä nykyisille Symbian/Maemo-alustoille on olemassa ja esim C/C++ koodia ei ole mahdollisuus käyttää, vaan alla täytyy olla MS-kieli C#. Microsoftilla tuntuu olevan edelleen se tapa, että kolmannen osapuolen koodari on se pakollinen paha, josta ei valitettavasti pääse eroon...

Tässä suossa Nokia nyt sitten tarpoo ennen kuin joku sen ostaa tai muuten hajoittaa. Maailman suurimmaksi matkapuhelinvalimistajaksi ei ole enää paluuta.

 

Loppuun on vielä pakko heittää pala päiväisestä keskustelusta.

<opiskelija X> miksi oi miksi piti itä-suomen yliopiston siirtyä microsoftin sähköpostijärjestelmään Yell
<opiskelija X> voi hyvä helvetti mikä paska tämä on
<minä> Mutta saihan siinä sen kalenterin... Money mouth En vaan tunne ketään kuka sitä käyttäis..
<opiskelija X> joo just tuollaisia helvetin käteviä ekstrasovelluksia joilla ei kukaan tee yhtään mitään Laughing
<minä> Mut minkäs teet. Balmerin munaa on pakko imeä ku MS kantaa yliopistoille rahaa...

Kommentit

Se ero niissä kuvankäsittelyissä ja toimisto-ohjelmissa on, että töitä noilla leluxin mukana tuleilla ei kukan halua tehdä. Okei, jos kirjoitat silloin tällöin jonku dokkarin, oo ehkä toimii, mutta jos sen pitäisi olla sun pääasiallinen työkalu, niin ei. Ei ole mahdollista. Sama kuvankäsittelyssä.

Ja eikö koululla ole ollut outlook vaikka kuinka kauan jo? Se että palvelut siirtyy ms pilveen on kyl ainoastaan hyvä asia.

Pienen pohdinnan jälkeen totean kommentin tulleen Tampereen suunnalta :)

Minun pääasiallisina työkaluinani ovat OO.o/LibreOfficen tuotteet. Niillä on kirjoitettu niin dippa kuin tutkimusartikkeleita. Minulla menisi aika tovi, jos pitäisi opetella samat asiat tekemään MS:n työkaluilla. En sitä kiellä, etteivätkö ne kuitenkin tällä hetkellä olisi pykälän avoimia vastaavia edellä. Paitsi Access, joka on niin käsittämättömän p*ska, että siihen en koske pitkällä tikullakaan.

Sama kuvankäsittelyssä. En ole vuosiin enää tarvinnut muuta kuin Gimpin, mutta ettenkö mielelläni käyttäisi myös PaintShop Prota. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tullut vastaan mitään sellaista, mitä en Gimpillä olisi saanut tehtyä.

Outlook nyt on varmaan koululla kuin koululla ja LUTisa on exchangekin ollut jo vuosia (valitettavasti), mutta Itä-Suomen yliopistoon jälkimmäinen ilmeisesti tulee vasta nyt.

Viimeinen lause kommentista on kuitenkin aivan käsittämätön. Miten MS-pilvi parempi kuin jokin muu pilvi?

Lisää uusi kommentti