Homeopatia, osa 2

9. heinäkuuta 2010 - 14.59

Kirjoitin viime vuonna (näköjään melko tarkkaan vuosi sitten) homeopatiasta ja jatkanpa nyt, kun törmäsin sopivaan kirjoitelmaan aiheesta. Suomen skeptikothan yrittivät kuukausi siten joukkoitsemurhaa syömällä yliannoksen homeopaattisia "lääkkeitä". Asiasta kirjoitti mm. Aamulehti. Kenellekään ei käynyt tietenkään yhtään mitään.

Huomasinpa äsken kuitenkin, että vastaavaa tempausta oli jo aiemmin tehty Briteissä ja Uudessa-Seelannissa. En ole lukenut, että kukaan olisi sielläkään yliannostukseen kuollut. Tuolta Brittien valistussivustolta löysin lehtisen, jossa oli pähkinänkuoressa homeopatian toimintaperiaatteet. Olivat niin kivoja, että aattelin ne tänne jakaa kaiken kansan iloksi. Teksti menee jotenkin seuraavasti:

Monet ihmiset uskovat, että homeopatia on luonnonlääketiedettä. Harvat kuitenkaan tietävät, että homeopatia on todistettu toimimattomaksi; vielä vähemmän ihmiset tietävät, että homeopaattiset aineet on laimennettu niin, ettei niissä ole mitään [vaikuttavaa ainetta] jäljellä. Homeopatia käyttää hyväkseen tätä ihmisten epätietoisuutta ja elää oikean ja todistetun lääketieteen rinnalla apteekkien hyllyillä.

Homeopatia perustuu kolmeen sääntöön, jotka kehitettiin yli 200 vuotta sitten: 1) jokin, mikä aiheuttaa oireet, myös parantaa ne (homeopaattinen lääke unettomuuteen on kofeiini), 2) aineen laimentaminen tekee siitä tehokkaampaa (homeopaattisesta lääkkeestä on lähes mahdoton löytää vaikuttavan ainesosan molekyylejä) ja 3) vedellä on muisti (, jotta lääkeaine voisi "toimia" ilman, että siitä on mitään jäljellä).

Mitään näistä ei säännöistä ei ole pystytty todistamaan todeksi. Kun homeopatiaa on testattu asianmukaisesti, mitään näyttöä sen toimivuudesta ei ole löytynyt.

Sivustolta löytyvästä videosta löytyy vielä hauska pohdinta, että jos kerran vedellä on muisti lääkeainesosista, niin kai se muistaa myös sen kerran kun se on lorissut pöntöstä lävitse... Wink Vedellä muisti... aikuisten oikeasti?

Brittien sivusto kehottaa ottamaan yhteyttä meppeihin, jotta tällaista humpuukkia ei rahoitettaisi valtion kustannuksella. En tiedä heistä, mutta meillähän meppinä on homeopatiaa tukeva Heidi Hautala, joten jos niitä homeopaattisia höpöhöpöpillereitä kaupasta Suomessa saa, niin ei muuta kun äänestäjät peiliin katsomaan.

 

Aiheet

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 10. heinäkuuta 2010 - 21.28 Ikilinkki

Lisää uusi kommentti