Homeopatia

Otanpa seuraavaksi polttopisteeseen homeopatian. Lueskelin tässä Wikipediasta, että on olemassa "lahko", joka uskoo siihen, että maa on litteä. Heillä on paljon argumentteja sen puolesta, ettei maa ole pallo ja vaan kolikon muotoinen. Enpä usko, että kukaan tämän blogin lukijoista kuuluu tähän lahkoon. Entäpä sitten homeopatia?

Mitä homeopatia oikeastaan onkaan? Wikipedia määrittelee homeopatian olevan lääketieteen hylkäämä oppisuunta, joka on lääketieteen ja luonnontieteiden vastaista uskomushoitoa. Eli homeopatiaa voidaan verrata intiaanien poppamieheen. Wikipedia kertoo myös, että tieteellisessä tutkimuksessa ei onnistuttu osoittamaan homeopatian toimivan plaseboa eli lumelääkettä paremmin.

Kuitenkin jopa omat meppimme (ne kaverit, joita äsken äänestettiin EU-vaaleissa), ovat auttaneet homeopaattisten aineiden rinnastamista lääkkeisiin. Heidi Hautala on tässä ollu näkyvästi mukana. Lainaanpa tähän Heidin puhetta: "...nämä lääkkeet eivät aiheuta sivuvaikutuksia. Ne ovat halpoja..." Homeopatiasssa tosiaan lääkkeillä ei oikeastaan voi suoranaisesti olla mitään haittavaikutuksia, kun parasta lääkettä lienee täysin puhdas vesi... Eli kuluttujan ostaessa homeopaattista lääkettä, hän ostaa tislattua vettä. Ilmankos ovatkin sitten niin halpoja. Mikäli asia kiinnostaa enemmänkin, kannatta lukea Skepsiksen juttu.

Miksi sitten tästä kävin kirjoittamaan? Ei minua häiritse, jos kuluttujat haluavat haaskata rahojaan humpuukkiin. Jos unelma bisnes on ollut myydä jääkaappeja eskimoille, niin ei homeopaattisten tuotteiden myynti varmaan tästä bisnestehokkuudesta kaukana ole. Mutta kolikolla on kääntöpuolensakin. Mikäli luotetaan poppamiehiin enemmän kuin oikeisiin lääkäreihin, niin saldona voi olla hengenvaarallisia tilanteita. Pari vuotta sitten uutisoitiin Australiassa kuolleen vauvan, kun häntä ei hoidettu määrätyillä lääkkeillä vaan homeopaattisilla tuotteilla. Ei lääketiedettä kannata korvata poppamiehillä.

Luonnollisesti katsastan näkemykseni uudestaan, jos joku toimittaa minulle tieteellisen tutkimuksen, jossa todistetaan homeopatiasta olevan hyötyä.

Aiheet: 

Lisää uusi kommentti