Väyrysen populismi

18. heinäkuuta 2015 - 16.28

Paavo Väyrynen päätti kantaa kortensa populismin kekoon ja pisti pystyyn kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Tuntuu, että Väyrynen oli politiikkaan liian vanha jo 10 vuotta sitten, eikä tämä uusin käänne tilannetta ainakaan paranna.

Kansalaisaloitteella ei ole kaiken järjen mukaan mitään mahdollisuutta tuottaa kansanäänestystä tästä asiasta. Kuten keskusteluissa #toisaalla todettiin, mikäli eduskunta/hallitus haluaisi eroon eurosta, se olisi sen tehnyt jo omin voimin. Nyt se tekee vain sen, ettei kansanäänestystä tule.

En edes halua kuvitella niitä kustannuksia, joita äänestys ja eurosta luopuminen tulisivat luomaan tälle yhteiskunnalle. Eduskunnassa on parisataa ihmistä päättämässä näistä asioista; osa vielä osaaviakin. Annetaan heidän hoitaa hommansa ja me, jotka emme ole alan ammattilaisia luotetaan näiden kavereiden osaamiseen.

Vaikka kannatan kansalaisaloitejärjestelmän luomaa kanavaa suoraan demokratiaan, tällaisina hetkinä olen harvinaisen tyytyväinen, että meillä on kuitenkin ensisijaisesti käytössä edustuksellinen demokratia. 

Ei jatkoon.

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 18. heinäkuuta 2015 - 20.32 Ikilinkki

En nyt ota kantaa Paavo väittämääsi tai siihen, että onko eurosta eroaminen hyvä vai huono juttu. Mutta jos nyt vähän kärjistetään ajatuksiasi, niin sinun mukaasi kansanäänestyksiäkään ei pitäisi järjestää? Kansahan ei tiedä keskimäärin mitään politiikasta, eli eduskuntahan voisi itse päättää ketä sinne otetaan seuraavaksi töihin. Sinänsä eipä sillä kansanäänestyksellä ole nykyään juuri mitään vaikutusta, koska Suomessa on lumedemokratia. Virkamiehet taustalla pysyvät samoina, vain näyttelijät (lue poliitikot) vaihtuvat. Eikä vaalilupauksiinkaan voi luottaa, koska kansa ei voi äänestää lupauksia rikkoneita pois eduskunnasta.

Jos yli puolet kansasta haluaa oravannahat takaisin maksuvälineiksi, niin sitten ne tulisi ottaa takaisin käyttöön. Ainakin puolet kansasta olisi tyytyväisiä -- se tekee demokratiasta paremman kuin muista yhteiskuntamalleista. Valitettavasti demokratiaa ei tehdä siten kuin sitä pitäisi tehdä.

Viisaat, kuuluisat ja varsinkin rikkaat ihmiset voivat toki ohjata kansaa äänestämään heidän mielestään oikeata tulosta. Todennäköisesti EU-lobbarit varmistavat jo eduskunnassa, ettei tuosta tehdä kansanäänestystä.

Lähettänyt Gessle 18. heinäkuuta 2015 - 21.55 Ikilinkki

Kyllä kansanäänestyksiä saa, ja pitääkin järjestää. Me kansalaiset valitsemme itsellemme edustajat, joiden duuni on sitten tehdä näitä päätöksiä, jotta meidän ei tarvitsisi olla pohtimassa jokaista vastaantulevaa asiaa vaaliuurnalla. I.e. edustuksellinen demokratia.

Jos meillä olisi joustavampi kansanäänestystapa (nyt se syö aika tavalla resursseja), voisi kansalaisilta kysyä mielipiteitä lähes asiaan kuin asiaan ja tehdä politiikkaa sen ohjaamana. Mutta pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön oravannahat, mikäli kansa niin haluaisi? Tässä tullaan juuri suoran demokratian ongelmiin. Olen itse suht tyytyväinen nykyiseen järjestelmään.

En myöskään allekirjoita väittämääsi lumedemokratiasta, mutta ehkä se on toisen postauksen aihe se :) Kiitos kommenteistasi.

Lisää uusi kommentti