Näköradio

28. toukokuuta 2016 - 20.39

Kirjoitin muutama vuosi sitten television kehityksestä. Päivitetäänpä vähän ajatuksia.

Netflix tuli ja valloitti suomalaistenkin sydämet ja olohuoneet. Elisa Viihde korvaa perinteistä tv-signaalia. Yle Areena ja MTV:n Katsomo tarjoavat ohjelmia katsottavaksi koska vain, missä vain. Onko perinteiselle tv-verkolle tulevaisuudessa käyttöä sisällön siirtyessä IP:n yli?

Mikä ylipäätään on televisio? Kreikan sana tele yhdistettynä latinan visioon tarkoittaa kaukana näkemistä. Ei sillä siis viitata siihen laatikkoon olohuoneen nurkassa, vaan pikemmin siirtotiehen. Jotenkin olen katsonut kieroon, kun Netflixistä puhutaan televisiona ja telkkaristani näyttönä. Mutta ehkäpä asiat ovatkin näin päin. Tv-tasollani on iso näyttö, josta voin katsoa televisio-ohjelmia niin Netflixistä, YouTubesta kuin kaapeli-tv-signaalistakin.

Joku on kuitenkin toista mieltä. Vanhoillislestadiolaiset eivät saa katsoa televisiota, mutta Netflix, Yle Areena ja Katsomo ovat täysin ok. Eli siinä missä 15 vuotta sitten vanhoillislestadiolainen nuori ei saanut katsella Salattuja elämiä, voi hän nykypäivänä olla mukana keskusteluissa, koska sarjan katsominen on ok – kunhan sen tekee netin läpi, eikä televisiolaitteen kautta. (Saakohan Katsomoa katsoa televisiolla?)

Summa summarum, jos 15 vuotta sitten kaapeli-tv-signaalista tuli tv-kuvaa televisioon, tulee sieltä nyt bittiä näyttöön, jotta voidaan katsoa televisiokanavia TV:stä. Äh, menen jo itsekin sekaisin. Haters gonna hate ja silleen.

Lisää uusi kommentti